понеделник, 30 юли 2018 г.

Криво огледало 1


Винаги съм наблюдавал с интерес клишетата, заблудите и изкривяванията, от които страдат хората. Едно време ги коментирах постоянно, обаче вече спрях, защото се убедих: малко са онези, които могат да погледнат на света обективно и безпристрастно. Останалата част от населението обича своите малки и не толкова малки заблуди и предпочита да си ги запази, дори ако това го поставя в ролята на кон с капаци,  опитно мишле или предизвиква купища недоразумения и несправедливости.

Вера и Христо живеят на семейни начала. В един неприятен момент Христо спешно влезе в болница. Там му казаха, че за малко се е разминал с инфаркт. Ако 1-2 часа по-късно бе извикал Бърза помощ, сега щеше да е покойник.

Както и да е, всичко се размина. В деня на очакваното изписване Вера става рано, чисти основно и приготвя специална храна - според диетата, описана от лекарите. С разтуптяно сърце отива в болницата да вземе благоверния, но там я чака изненада: Христо е изписан още предния ден,  a е излъгал за следващия,  за да не може Вера да му попречи да отиде при ......      майка си.

Който не е виждал как беснее Вера, нищо не знае. Огън и жупел, закани, обиди. Тя толкова се старала, пък той отишъл при мама. Към лютия хор се включват Гошо и Ваня  - брат и майка на Вера. Тримата заедно правят истински словесни "Катюши". Как не го е срам оня, такова неуважение! Паралелно с това Вера чупи телефона от крясъци по Христо. Последният явно доста се е стреснал, защото час по-късно идва като насран. Присъствието му внася спокойствие и Bера гаси "пожара".


Заключението на семейството: може да нямат брак, но Вера и Христо живеят заедно, следователно той трябва да държи повече на Вера отколкото на майка си. Оставям на вас да прецените дали това е правилно, а аз ще ви обясня защо крайностите винаги са вредни и е по-добре човек да гледа обективно на ситуацията, вместо да набляга само на личната си гледна точка.

Ще вземем същото семейство, но в друга конфигурация - този път говорим за Гошо, брат на Вера, и неговата съпруга Теди. Откакто е дошла в този дом, Tеди е подложена на забележки, обиди и подигравки от страна на свекървата и зълвата. Tя обаче също е "огън" и не им остава длъжна, поради които словесните престрелки на висок глас са често явление в къщата. Теди настоява нейният съпруг да слуша преди всичко нея вместо мама и кака. Вера и Ваня обратното: обичат да казват, че свестният мъж държи повече на "онази, която го е родила". От своя страна Гошо отсича: ако неговата жена  опитва да го настройва срещу майка му и сестра му, ще я пребие и изхвърли гола на улицата. Tе, естествено, могат да го настройват срещу "онази, която му е родила две деца" - то си било в реда на нещата.

Ето колко е вредна пристрастната лична гледна точка! Значи Христо трябва да се съобразява повече с жена си отколкото с майка си, но същото не важи за Гошо, който е длъжен да държи повече на мама, пък съпругата е някъде назад.

Знаете ли колко неприятности и недоразумения е донесла неспособността на хората да бъдат обективни?

Криво огледало 2


Няма коментари:

Публикуване на коментар