понеделник, 30 юли 2018 г.

Криво огледало 2Скоро спорихме с едни приятели за някои английски изрази и за пореден път се убедих: има  българи, които дотолкова са "номер 1 по всички въпроси", че си позволяват  нахалството дори да учат англоезичните на английски. Аз им посочвам примери от книги, филми и песни, а те ми отвръщат, че онези не говорели правилно .........    родния си език. Ай стига, бе! Как ще реагирате, ако някой чуждоземец дойде и ви учи на български?

Този спор ми припомни нещо, което ме е удивлявало години наред: разни сервитьори и бармани си позволяват да учат шотландците как се пие шотландска ракия.  Да бе, няма майтап. С какво върви уискито, с какво не върви, тинтири-минтири. Ще останете потресени, ако научите колко сноби има в България.


Работил съм и в хотел, и в ресторант, което ми даде възможност да разговарям и наблюдавам достатъчен брой чужденци. При тях също има сноби, но като цяло всеки пие уиски, както му харесва. Няма задължителни правила или забранени комбинации - такива щуротии пробутват само лайфстайл-списанията, опитвайки да ги наложат и унищожат личното мнение на всеки отделен гражданин.


Към личните ми наблюдения реших да прибавя и информация от Интернет. След като разрових, аз се убедих в това, което знаех и по-рано: по темата как се пие уиски броят на мненията е равен на броя потребители, т.е. всеки има свое виждане. Препоръките за подходящо мезе  варират от без мезе, през прословутите бадеми, до шокиращата наденица на скара. Шашнахте се, нали? Направо ми дожалява за снобите-разбирачи, които цял живот вярват, че знаят всички истини за Вселената и опитват да ги наложат на другите. Някои дотолкова са изтрещели, че измислят абсурдното словосъчетание "висококачествен лед". Ха-ха! Ледът е замразена вода. И точка! За да прибавиш прилагателното "висококачествен", трябва да си наистина яко изперкал от снобарщина.

От своя страна мога да кажа, че съм видял достатъчно шотландци и ирландци, които поемат уиски с примерно шопска салата - тази комбинация хвърля в ужас почти всички сервитьори, бармани и прочие обслужващ персонал  / честно, някои хора се впечатляват от такива глупости и дори разсъждават над тях, вадейки "академични" заключения/. Айде, тичайте да обясните на шотландците как трябва да пият родната си напитка! Аз пък винаги ще предпочитам българската ракия. Наздраве!

Храната и напитките дават купища възможности да се самоизтъкнеш като разбирач и да обясниш на другите, че са "от село". Cещам се как мой приятел, собственик на ресторант, остана неприятно изненадан, че хората не харесват новата му салата, включваща синьо сирене и грозде. Още първият клиент казал, че намира комбинацията за не особено добра. Според собственика обаче синьо сирене и грозде било класика. Аз съм пас. Hикога няма да разбера дали струва тази комбинация, защото за мен синьото сирене си остава развалено сирене, нищо че е развалено по "специален начин". О, задръж си личното мнение! Все едно да ми обясняваш, че скъсаните дънки са много шик. Е, да, модерни са, но си остават скъсани и аз никога няма да нося такива.

Понякога човек се радва, че животът продължава средно между 60 и 80 години. А представяте ли си колко щуротии може да видите за например 200 години? Pадвам се, че няма да ги видя или чуя.Няма коментари:

Публикуване на коментар