понеделник, 6 май 2013 г.

Наблюдения по форумите - 2 част





Tutankhamon661.blog.bg


От 1 част


            2 част


Стряскащ пример за сбъркано мислене:

Преди време Бареков отишъл да снима купуването на гласове и хапнал пердах, поради което имаше серия одобрителни възгласи. Само че няма значение какъв е Бареков, на кого служи, колко често сменя политическата си ориентация. Основното е друго: пребит e човек, защото искал да снима манипулирането на вот. С одобрителните възгласи доказахте, че подкрепяте купуването на гласове, стига да е в желаната от вас посока. Също така дадохте сериозно рамо за мачкането на свободната българска журналистика. Едва ли го осъзнавате. Нещо за честността на българския форумен каубой?!! Е, да, щеше да лъсне истината: не ГЕРБ, а някой друг е купувал гласове – точно това не трябва да се разбере, за да продължат виртуалните лъжи за наивници.

Безброй са примерите за лъгане и самозалъгване. В предния ми постинг посочих още една – някакви хора са дописани и веднага хоп, били гласували за ГЕРБ. Ти пък откъде разбра за кого са гласували? Доказателства? Никакви. Истината не те ли интересува поне малко? Явно не. Зададе ли си “незначителното” въпросче: кой има сметка да пусне слух, че дописаните са гласували за ГЕРБ? Точно онзи, който ги е дописал и за когото са гласували, т.е. всеки друг, но не и ГЕРБ /няма да пуснат слух срещу себе си и то по най-горещата линия/. Е, сега знаеш кое наричат “замитане на следите”. Но не се замисляй в неудобна посока! Знам, че мисленето не ти отива – не се връзва с прическата ти.

Толкова ли е важно да напишеш жалка, манипулативна публикацийка? Не си ли чувал, че когато очевидната лъжа стане основен похват, това рефлектира върху всичко и всички? Не се ли чувстваш поне малко застрашен от собствените си постъпки? Защото последствия ще има – за всички! Ама споко, винаги ще намериш друг “виновен”! Hе се поглеждай в огледалото и не проумявай значението на думата “самокритика”!

Най-страшното е, че има хора, които наистина вярват – дори на най-очевадните лъжи. Често се замислям какво печелят от това. Най-вероятното заключение: не ги интересуват фактите, а само любимата им партия да е начело. Предварително са решили да я подкрепят с пълна липса на критика. Ще фантазират за положителни промени, а за негативните отговорността е на всички останали. Tе никога няма да разберат колко голяма е личната им вина за живота, който водят.

Единомислие няма да има по никой въпрос. Не вярвате? Тогава да припомня съвсем пресен случай без връзка с предстоящите избори - атентата в Бостън. Бомби гърмят, невинни хора умират, но пак се намериха изроди, викащи “Браво”. Не ги интересува, че жертвите не са изпратили никой в Ирак или Либия. За тях е важно да “страдат американците”. Hе ме интересува партийната принадлежност на такива ненормалници. От тях бих очаквал дори убийства, ако не се страхуваха от полиция и съд. Пак ли не вярвате? Дайте им неограничена възможност да правят, каквото пожелаят, и гледайте садизъм – вече съм писал по въпроса.


Разпространени примери за самозалъгване

1. Ще спретна фирмичка и после ще чакам държавата да ме финансира до безкрай. Ако не го прави, ще се бутна между група протестиращи и ще ревна с цяло гърло, че съм репресиран, държавата не се грижи за дребния бизнес и т.н.

Крайно време е българинът да проумее – не всеки бизнес заслужава да бъде финансиран. Само комунистите са наливали пари в губещи начинания, поради което до днес плащаме. Като говориш за бизнес, не означава че си с дясна политическа ориентация. Точно обратното излиза, ако искаш финансиране на дейност, която не носи печалби. В крайна сметка като не можеш сам да се издържаш, значи фирмата ти е безполезна и би трябвало да я закриеш. Не, не са репресии, лош климат, мачкане на дребния бизнес … Tова е проста пазарна логика – колкото и да не ти харесва.


2. Моят син 10 години не можа да намери работа, затова му е простено, че е пребил някакъв дядо за да вземе пенсията му.

Това не са хипотетични думи. Аз лично ги чух от майката на престъпник, която по често пробутваната “майчинска логика” напълно оправдава постъпката на детето си. Според нея полицаите са лоши и заслужават съд, че тормозят момчето й. Същият хрантутник не че не може, а просто не иска да работи. Цял ден пие бира, люпи семки и заглежда жените. Има и недоказано съмнение за изнасилване на момиче. Неговият син вече е на път да стане новият квартален гамен – и на него някой ден полицията ще му е “виновна”.

Със сигурност повечето хора няма да одобрят поведението на майката. Но какво биха направили, ако става дума за тяхното дете? Кажете: колко от вас ще обвинят собственото си дете, пък ако ще и убийство да е извършило? Точно това имах предвид по-нагоре: за чуждите е забранено и заслужава наказание, но за своите е позволено /!!!!!/.

Благодарение на Интернет куцо и сакато се изказва по въпроси от сорта “Tъмна Индия”. Грам не са им ясни, бъркат дори имена, но за експерти се пишат. Неграмотни до безбожие, ама говорят, че нЕк’ви други били неграмотни – явно не поглеждат собствените си коментари, пък и да го направят, не могат да видят грешките си, понеже често са отсъствали от часовете по български език. Такива като заговорят за дипломи, после цял ден им се смея. Какво образование бе, човек? Та ти си скаран със запетаите – оттук нататък всичко друго е без значение. Ясно, че си купил кухата си диплома за да се фукаш с “висше”. Освен баба си, друг няма да излъжеш.

Е, почувствахте ли се по-образовани? Ако е да, тогава знайте: успяхте да се самоизлъжете. Да са ви честити Фейсбук-а и клюкарските занимания! Същото някога са правили на мегдана, после на пейката пред блока, а днес е в Интернет.


1 част тук

................................


                          Megan Fox – photos


                                 Атентатът


                 Поредна странност от Меги Дерм


                Без Борисов държавата си заминава


                      Бизнес без инвестиции







Няма коментари:

Публикуване на коментар