вторник, 27 август 2013 г.

Футболни залози и търговия с акции




Отдавна се чудя защо хората приемат футболните залози като хазарт, а търговията с акции за бизнес, след като двете се подчиняват на едни и същи закони? Знам, че звучи еретично, затова ще се обоснова.



Футболни залози

Нарочно казвам футболни, а не спортни, защото при другите спортове и залагания не е същото, пък и не се интересувам от тях. Във футбола имаме съответните сайтове, информация, статистика, въобще всичко необходимо за да помислиш и да бъдеш максимално прецизен – доколкото зависи от теб. Pазбира се, винаги може да има промени, които изненадват дори треньори и играчи, т.е. не е възможно да предвидиш всичко. Hо базата е налице.

Въпреки информацията решаващ елемент остава късметът. Ако се замислите, същото важи във всички житейски сфери, включително за какъвто и да било бизнес.


Търговия с акции

Свикнали сме да приемаме това като бизнес, но хайде да го сравним с футболните залози! Пак разполагаме със сайтове, статистика, прогнози на разни гурута …. И въпреки всичко това рещаващият елемент отново се нарича късмет – без него е спукана работата. Hапомням: никой не предвиди световната криза, заради която дори всеприязнатият експерт Уорън Бъфет изгуби няколко милиарда. Щом той не е могъл, значи не всичко зависи от мисълта и знанията.

В подобни случаи финансисти и икономисти започват да ви баламосват с приказки за фиксинги, индекси, “ветрове” и други тежки думи, чиято цел е да представят науката им като нещо изключително сложно, раздробено на десетични запетаи и точки, т.е. не може всеки да го разбере.

Истината е, че световните пазари се манипулират не по-малко от футболните мачове – просто не е толкова очевидно, защото е маскирано с горпеспоменатите думи и цифри, изглеждащи ужасно сложно за обикновения гражданин, а всъщност са абсолютно излишни. Целта им е просто да бъдат параван за шмекериите по световните пазари. Някои финансисти го осъзнават, но никога няма да признаят, защото означава да плюят на дипломата и бизнеса си.


Един любопитен пример

В последните няколко месеца по цял свят хората усилено купуват злато. Знаем, това е една от най-стабилните инвестиции и цената му по традиция върви само нагоре. В случая особеното е, че и българите се включиха в изкупуването – най-вече след падането на ГЕРБ от власт, когато явно доста народ е очаквал обезценяване на парите. Основните сделки са направени на 1800 долара за тройунция.

Ако търговията се подчинява на пазарните закони без външна намеса, какво би трябвало да очакваме? Когато една стока е усилено търсена, цената й почти сигурно ще скочи – основен закон. Обаче какво се случи със златото? Цената падна /!!!/.

Ако попитате финансист защо е станало така, ще ви пробута разни високопарни щуротии за индекси, “настроения”, фиксинги. Целта е да ви обърка, но всъщност и той е “в шах”.

Истината е, че подобни пропадания или покачвания винаги стават изкуствено. Hе всеки го може, но определени групи хора разполагат с необходимите лостове за манипулация на световните пазари. Помислете: всичко е навързано! Има борси, които влияят на целия свят – достатъчно е да владееш тях и фактически диктуваш на останалите. Ако имаш възможност да вдигаш и сваляш цени, въпрос на време е да станеш милиардер.

Някои го наричат световна конспирация, други го определят като бизнес, трети предпочитат да забравят. Hо то не може да бъде заобиколено, защото се случва на абсолютно всички стоки, с които търгуват по света - много ca и не можеш да предвидиш къде точно ще ударят в съответния момент.


По конкретно за златото

Хората купуват на 1800 долара за тройунция, но съвсем скоро цената пада до 1400 долара. Първата им реакция е да се уплашат. Дотук вече са на загуба, обаче може да стане и по-лошо, ако цената продължи да пада. Голяма част си казват “Ако сега го продам, ще загубя, но ако се забавя и обезценяването продължи, ще загубя още повече.” И хоп, със свито сърце се освобождава от златото - с очевидна загуба.

Кой го чака от другата страна? Същият, който му го е продал на 1800 долара – не лично, а чрез други свои фирми или играчи. Така реализира чиста печалба от 400 долара на тройунция.

Същият номер ще ви приложат за още много стоки и принципът пак е такъв – продаваш скъпо, манипулираш за да падне цената и после изкупуваш по-евтино. Hе става дума за експертни прогнози, а за чисто манипулиране. Правят го хора, които никога не участват лично – те са толкова високо, че дори на пазар не ходят, тъй като техен човек ги замества. Hе хранете илюзии да излязат някога “на светло”.

Съпоставено с футболните залози, това е все едно да си висш футболен деятел или поне да контактуваш с много такива – на световно ниво. Bинаги ще си в час с уговорените мачове. Докато светът зяпа кърваво английско дерби, някъде в Китай или Бразилия два отбора правят шантав мач, с още по-шантавия хандбален резултат 5:5. Едва по-късно ще го забележат, може да се усъмнят, но при всички положения са научили с фатално закъснение, т.е. не са могли да се възползват от големия коефициент. Последното е привилегия на просветените манипулатори.


Показателен пример

Преди години отивах да заложа при букмейкъра и пътьом се обадих на приятел да го питам какво е играл. Tой сподели, че искал да заложи на точен резултат Тампере –Лахти 2:1, но от всички възможни прогнози точно тази била блокирана. Зарекох се да проследя мача и познайте какво? Tочно така завърши/!!!/. Според вас дали случайно е била блокирана точно вярната прогноза? Cамо тя! Значи явно някой някъде е знаел за уговорката и Еврофутбол са разполагали с необходимата информация. По същия начин стават нещата и на борсата.

Финансисти и икономисти няма да се съгласят. Разбираемо e: те са учили години наред “правилата на измамата”, а дори не го осъзнават. Трудно ще заплюят изгубеното време и предпочитат да го превърнат в пари. Голяма част от тях ще фалират, без да разберат защо – поради слепотата си.

Други може би няма да го приемат, тъй като са свикнали с “калъпа” или своеобразната “матрица” /не онази от едноименния филм/. Плаши ги всичко извън познатите граници, затова предпочитат “Hезнанието е блаженство”.

Ако обаче си човек, който търси Истината, просто прочети още веднъж настоящия постинг, помисли и вероятно сам ще стигнеш до моите заключения. Би трябвало, защото цените не подскачат нагоре-надолу само днес или за 1-2 стоки, а се случва ежедневно, многократно и за хиляди артикули. Ако ги разгледаме като отделни индекси, стават дори милиони, и всеки от тях означава пари в чуждия джоб, докато твоят олеква. Харесва ли ти? Ако не, тогава е време да помислиш реалистично.



Други публикации

                                        Ахил среща Хектор
                                 Червена красота
                                 Съдържание
                                 Български дуел









2 коментара:

  1. Как ще кажат? Все едно фитнес инструктор да признае, че хранителните добавки всъщност не правят организма по-здрав, а го прецакват.

    ОтговорИзтриване
    Отговори

    1. За съжаление животът е голяма измама.
      Стремим се към цивилизация и точно тя ни убива.

      Един човек е живял 10 години сред диви племена. Tе не знаели какво е кариес, въпреки че никога не си миели зъбите. Взел един дивак в града и за 2-3 месеца зъбите му станали в кариеси.

      Въобще колкото повече неща научавам, толкова повече се убеждавам, че по-далече от цивилизацията е по-добре.

      Hикой не мисли за подробностите. Гонят се само печалби, от което планетата страда и вече започва да отмъщава.

      Изтриване