петък, 17 април 2020 г.

На думи звучи добре, но в действителност е различно



Едва ли има човек, който да не се съгласи, че правилата трябва да се спазват. Проблемът е, че всеки има свои правила, които се различават от тези на околните. Дори да говорим за общоприетите като например законите, пак има различни тълкувания. И то без да броим личния интерес, който често изкривява нещата.

Сетих се за това във връзка с пандемията от коронавирус. Отново имаме различия и препирни, понякога цели скандали. Отново някой иска да диктаторства на другите. Видях всякакви мнения, дори комични, колкото и да не ви се вярва. Но да караме подред.

Първо актуалното - коронавируса. Онези, които вярват в голямата беда, недоволстват че безотговорните могат да ги заразят. От своя страна "безотговорните" настояват за правата си, позовават се на свободата и демокрацията. Мисълта ми е за вторите - онези, които не желаят да спазват ограниченията. По-точно имам предвид непушачите сред тях. Те много бързо забравят свободата и демокрацията, когато темата е тютюнопушенето. Тогава действат точно като сегашните си опоненти, т.е. искат да ограничават правата на другите, защото ......   да, разболявали ги. Абсолютно същото, нали?


Онези, които ме следят достатъчно дълго, знаят колко отдавна предупреждавам: "Не ограничавай другите, защото ще дойде ден, когато ще ограничават теб и ще съжаляваш, че навремето си сгрешил!" Този момент дойде. Честито, дами и господа диктатори!  Нали много искахте да забранявате? Лесно е да забраняваш  ......  на другите. Сега да видите какво ни е било на нас.

В момента имаме правителство на ГЕРБ и по стечение на обстоятелствата тази партия обира недоволството от карантината. По-голямата част от нейния електорат подкрепя мерките. Същите хора щяха да са категорично против, ако тези мерки бяха налагани от БСП. По подобен начин стоят нещата и с червения електорат. Сега той е против, но ако Корнелия Нинова беше казала "Стой вкъщи", той щеше да стои и дори да е доволен заради съвестно изпълнения граждански дълг. Баницата се върти, мненията се сменят - според това дали твоята партия е на власт или в опозиция. Hе мога да приема такова поведение. По някои въпроси човек трябва да има твърдо мнение, което не се влияе от политически настроения, магнитни бури или прогнозата за времето.


Да продължим с нещо от историята. За всеки българин Левски е герой. Истинска икона! Hо как гледат на него турците? За тях той е бил престъпник, който нарушава официалните закони. Техните закони. На тяхната империя. Ние трябва ли да изтърпим още 500 години, защото онова били "официални закони"?

Сещам се и за други аналогии, по-съвременни. Лично съм чувал как мутри-бухалкаджии философстват, че българинът разбира само от бой и те, чрез бухалките, му давали точно това. Не е виц. Cъвсем сериозно мислеха, че учат народа на ред и дисциплина. Дали биха поели тази "възпитателна дисциплина" върху собствения си гръб? Естествено не.

Като обобщение искам да ви уверя, че "Спазвай законите" ще бъде основното оръжие на Hовия световен ред, когато опитат да материализират света на Оруел в реалността. Всичко под наблюдение, всичко по команда. Не мислиш. Само изпълняваш заповеди. Никой няма да помни, че когато даден закон е насочен срещу хората, просто трябва да бъде сменен, а не изпълняван. Всъщност никой няма да знае за този вариант, защото мисленето ще е отдавна мъртво.

От блога
Криво огледало 2
Хората обичат да се излагат
........................................
Svejo
Страница във Фейсбук


1 коментар:

  1. Според някои Апостола не е икона.
    И него оплюха американските подлоги.

    ОтговорИзтриване